5 Ocak 2011 Çarşamba

Salih Memecan Dersim Karikatürü ve Atatürk Saldırısı
Vekil kocasından Atatürk'e saldırı

"AKP’li vekil Nursuna Memecan’ın karikatürist eşi Salih Memecan, inanılmaz bir skandala imza attı." Daha önce Ata’yı kepçe kulaklı, korsan gözlü çizen Memecan bu kez de ‘katliamcı’ tasviri yaptı. Sivil toplum kuruluşları ayağa kalktı.
Ata’ya karikatürlü hakaret

AKP’li Nursuna Memecan’ın karikatürist kocası Salih Memecan, Büyük Önder Atatürk’ü ‘katliamcı’ olarak tasvir etti. Başta Atatürkçü Düşünce Derneği olmak üzere sivil toplum temsilcileri ve siyasiler ayağa kalktı
Haber: Fatih ERBOZ
Eşi AKP’den Milletvekili olan, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yakın dostu olarak tanınan karikatürist Salih Memecan, inanılmaz bir skandala daha imza attı. 2008 yılında yeni yıl dolayısıyla, çizdiği kepçe kulak, patates burun ve korsan gözlü Atatürk resmi ile tepkileri üzerine toplayan AKP’li Nursuna Memecan’ın kocası Salih Memecan, bu kez de Büyük Önderi, katliamcı olarak gösterdi. Kürt açılımı tartışmalarının TBMM’de görüşüldüğü oturumda başlayan ’Dersim’tartışmasından ilham alan Salih Memecan’nın, Yeni Aktüel dergisinin son sayısında yayınlanan karikatürüne başta Atatürkçü Düşünce Derneği olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve siyasilerden tepki geldi.
Salih Memecan, Sabah gazetesinde1 Ocak 2008 tarihinde yayınlanan karikatüründe, Atatürk’ü, sakallı, şekilsiz bir burun, kepçe kulak ve korsan gözlü tasvir etmişti. Bu rezalet Türkiye’yi ayağa kaldırmıştı.
Eğitimini Amerika’da aldı AKP yönetimine ruh gibi yakın
Büyük Önder Atatürk’e “katliamcı” iftirasını atan Salih Memecan, AKP ve ABD’ye olan yakınlığı ile tanınıyor. ABD bursuyla Pennsylvania Üniversitesi’nde doktorasını yapan Salih Memecan 1998-2007 seneleri arasında ABD’de, New York eyaletinde yaşamış, ilk karikatürlerini ABD’de çizmişti. Salih Memecan’ın eşi Nursuna Memecan ise 2007 genel seçimlerinde AKP’den milletvekili seçildi. Eşinin milletvekili olmasıyla çizgisi iyice AKP’ye kayan Salih Memecan, Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından sık sık Köşk’te ağırlandı. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi, 2007 aralık ayında Salih Memecan, Nursuna Memecan çiftinin yanı sıra Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve eşi Sunay Babahan ile bu gazetenin yazarı Emre Aköz ve eşi Nur Çintay’ı ağırlamıştı. ’Memecanlar’ın Cumhurbaşkanı Gül’e olan yakınlığını Nursuna Memecan Star gazetesine verdiği röportajda şöyle dile getirmişti:
Yemekte ağırlandılar
“Gül ve eşiyle çok yakın görüşüyoruz. Bize gelirler, ben gidip onlarda kalırım. Sıkı dostluğumuz ve arkadaşlığımız var. Sadece politik alanda değil, özel hayatlarımızda da birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Milletvekili olmam için teklifi hem Abdullah Gül hem de Başbakan Erdoğan yaptı.”
Emine hanımla da yakınım
Röportajda “Çok AK Partili’yim” diyen bayan Memecan, “Geçen seçimlerde AK Parti’ye oyumu vermiştim. Kabinede çok yakın arkadaşlarım var” ifadesini kullanmıştı. Memecan, “Kimler arkadaşınız?” sorusuna ise şu cevabı vermişti: “ Örneğin Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan ile çok yakınım. Birlikte seyahatlere gideriz. Girişken bir insanım; yoksa Abdullah Gül’ün eşiyle yolumun kesişmesine imkán yoktu. Hayrünnisa Gül de çok iyi arkadaşım. Başbakan Erdoğan’ın eşiyle de yakınım.”
Memecan’a tepki yağdı
Bu kadar yağcılık olmaz
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce:
Karikatürü çizenler Damat Ferit ve Ali Kemal’in torunları olabililir... Artık Türkiye’de yağcılığın sınırları kalmadı. İktidar ile olan bağlantıları bazı kişiler için yeterli olmuyor demek ki. Hızını alamayıp Atatürkçü düşünceyi hedef tahtasına alıyorlar. Yağcılık olur ama bu kadarı olmaz. Artık bu karikatürü çizen AKP iktidarının kadrolu karikatüristti olmuş demektir. Ciddiye de alınmamalı.
Şiddetle kınıyoruz
Atatürkçü Düşünce Der. Yön. Krl.
Bu çağdışı anlayış örnekleri Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini yeniden yazamaz. Bu tür girişimler Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini lekelemek istese de bunu başaramayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk üzerine oynanan tüm oyunların farkındayız ve buna izin vermeyeceğiz. Bu tür girişimler hiçbir zaman başarılı olamayacaktır. Bu yayını şiddetle kınıyoruz.
Kökleri dışarıda
Toplumsal Düşünce Derneği 

Genel Başkanı Fethi Bolayır:
Türkiye’de son yıllarda Atatürk’ün Cumhuriyeti’ne ve onun gösterdiği milliyetçilik anlayışına acımasızca eleştiriler var.Bu karikatür de bunun acı yansıması olarak görülebilir. Bu senaryoyu sahneye koymak isteyenlerin kökü dışarıda. Türkiye Cumhuriyeti’nin yakın tarihinde bir takım ayaklanmalar oldu. Ama Atatürk o dönem bazı sert tedbirler almasaydı,Türkiye Cumhuriyeti olmayacaktı
Savcılar görev başına
Hukukun Egemenliği Derneği Başkanı Erdem Akyüz:
Eğer bir devlete başkaldırı söz konusuysa her devlet bunu engellemek için gereğini yapacaktır. Başkaldıranları övmek, başkaldırıyı bastıranları yermek başlı başına bir haksızlıktır. Bunun amacı dolaylı yoldan Atatürk ilke ve devrimlerini yıpratmaktır. Bu konuda cumhuriyet savcılarının gerekeni yapması gerektiğini düşünüyorum.
Hedef Osmanlı modeli
DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit:
Dersim ile ilgili başlayan tartışmaların tamamı zaten Atatürk’ü hedef almaktadır. Dersim olayları onun döneminde olduğu için bunları gündeme getirmek istiyorlar. Bu karikatürde bu zemine yakışan bir mizansenin parçası. AKP Türkiye’yi ulus devletten koparıp, Osmanlı modeline götürmek istemektedir. İşte bu tür hamlelerle zemin hazırlamak istiyorlar.
Atatürk’ü karıştırmayın
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru: Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Gereksiz polemiklere hangi yöntemle olursa olsun karıştırılmamalı. Ne Mutlu Türküm diyene sözüyle Türk milletinin yüce değerlerine sahip çıkmış bir insanın gereksiz tartışmalarda isminin geçmesi Türk milletine zarar verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder