25 Ekim 2011 Salı

sivil toplum ve sözde yeni/sivil anayasa!.........

DSP GENEL BAŞKANI MASUM TÜRKER, TDD "TOPLUMSAL DÜŞÜNCE DERNEĞİ" GENEL BAŞKANI AV. FETHİ BOLAYIR İLE ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖRÜŞME YAPTI VE YENİ; (SÖZDE SİVİL!..) ANAYASA’YA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU         
             SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM KANUNU DEĞİŞTİRİLMELİ
TDD Genel Başkanı Av. Fethi BOLAYIR
         Anayasa değişikliği yaparken, Türkiye’de rejimi tehlikeye sokabilecek değişikliklere karşı olmalıyız. Türkiye’yi federatif  yapıya ileride Başkanlık Sistemi’ne götürecek yapıya da karşı olmalıyız.
        Demokratik Sol Parti, Türkiye’nin üniter devlet yapısını, birlik ve beraberliğini koruyan bir yapıdan yanadır. Demokratik Sol Parti, Atatürk Milliyetçiliği’nden yana olmak gerektiğini savunmaktadır. Hepimiz Atatürk Milliyetçiliği’nden yana olmalıyız. Irkçılığa dayanmayan bir milliyetçilik anlayışımız olduğu sürece Türkiye birlik ve bütünlüğünü koruyacaktır.
        Biz anayasanın ilk 4 maddesinin tartışma konusu yapılmamasından yanayız. Bunun yanısıra  anayasanın basitleştirilmesi ve bazı çelişen hükümlerin düzeltilmesi gerekir. Demokratikleşme, özgürlük ve adil bir anayasa anlayışı önemlidir.
DSP & TDD heyetleri görüşüşüyor...
        Anayasanın mevcut Meclis tarafından hazırlanması doğrudur. Başka arayışlara girmemek gerekir. Ama Anayasa hazırlanırken, Parlamento’da temsil edilmeyen siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin de görüşüne başvurulmalıdır. Özellikle Parlamento’da temsil edilmeyen partilerin, Parlamento’daki komisyon çalışmalarına davet edilerek görüşlerinin alınması ve orada tartışmaya dahil edilmeleri, anayasanın daha sağlıklı yapılması bakımından doğrudur.
        Anayasa’nın tek başına yapılması yeterli değildir. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu da değiştirilmelidir. Siyasi Partiler Kanunu’ndaki baraj özellikle mümkünse sıfıra getirilmeli. Ama olmuyorsa, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 3-5 arasında tutulmalıdır.
        Siyasi Partiler Kanunu’nun yanısıra Seçim  Kanunu da değiştirilmeli ve tüm partilere ön seçimi zorunlu kılan bir düzenleme getirilmeli. Genel merkezlere belli kontenjan tanınmalı, bunun dışında her parti zorunlu olarak önseçim yapmalıdır.
        Ayrıca anayasa ve kanunların hazırlanmasında, vatandaşın sivil toplum örgütlerinin görüşlerini verebileceklerine ilişkin teminat getirilmeli. Anayasa, çoğunluğun kanunlarla azınlıkta kalan düşünceleri ezmesini önleyecek teminatlarla donatılmalıdır.
tdd//genel.merkez//25.ekim.2011, ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder