25 Haziran 2011 Cumartesi

yeni HSYK icraatlarından.........

Yargıda isyan

Adli yargıda 1816, idari yargıda 254 hakim ve savcının görev yerini değiştiren kararnameye
tepki yağdı.
HSYK’nın kritik atamalar içeren Yaz Kararnamesi ile Yargıtay savcılığından İstanbul’a hakim olarak atanan eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Bu bir kıyım” derken, CHP’li  Emine Ülker Tarhan, “Ne eş durumu, ne kıdem, ne liyakat gözetilmiş. Açık bir mesaj veriliyor!” diye konuştu.
Yargıda büyük operasyon
Anayasa değişikliği ile yapısı değiştirilen Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2011 yılı İdari ve Adli Yargı Yaz Kararnamesini tamamladı. Adli yargıda bin 816 hakim ve savcı, idari yargıda 254 hakim ve savcı ile 51 ticaret mahkemesi başkanının görev yeri değişti. Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne ve Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevine de 109 hakim ve savcı atandı. Kararnameyle, AKP aleyhindeki kapatma davasının iddianamesini önemli ölçüde şekillendiren Yargıtay Savcısı Zekeriya Sevimli Üsküdar’a savcı, bu iddianamenin ilk hazırlanış aşamalarına katkı veren, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
olduğu dönemde hakkında açılmış bazı davalara bakan eski YARSAV Başkanı, YARGI-Sen kurucusu
Ömer Faruk Eminağaoğlu da Yargıtay Savcılığı’ndan İstanbul’a hâkim olarak atandı. Kararnameyle toplam 16 Yargıtay savcısının ve 18 Yargıtay tetkik hakiminin yeri değiştirilirken, Erzurum’da görev yapan, Erzincan’da İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın yürürlüğe konulduğu iddiasıyla soruşturma yürüten savcıların önemli bir bölümü, daha iyi görevlere tayin edildi. Eski HSYK tarafından Erzincan eski Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki soruşturma nedeniyle yetkileri kaldırılan, yeni HSYK tarafından ise bu yetkileri iade edilen Erzurum Savcısı Osman Şanal, Antalya’ya savcı olarak atanırken, aynı soruşturmada görevli Taner Aksakal Aksaray Başsavcılığı’na, Rasim Karakullukçu ise Erzurum Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’ne getirildi. Habur’dan giren PKK’lıların serbest bırakılmalarına ilişkin soruşturmayı yürüten Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak İzmir Başsavcılığı’na atandı.
BEDELİNİ ÖDERİZ
Ataması ile ilgili olarak “Bu bir kıyımdır” değerlendirmesinde bulunan Eminağaoğlu, “Bedel ödenecekse öderiz, mücadelemizi vereceğiz” dedi
Haber : Halime Öztürk
HSYK kararnamesiyle Yargıtay savcılığından İstanbul’a hakim olarak atanan eski YARSAV Başkanı Yargı-Sen kurucusu Ömer Faruk Eminağaoğlu, sert tepki göstererek, “Bu bir kıyım” dedi. Yargı-Sen adlı yeni kurulan sendikanın yönetiminde olması nedeniyle görev yeri değişikliği beklemediğini belirten Eminağaoğlu, şu açıklamada bulundu:
Operasyonel boyuta büründü
“Yeniden inceleme isteyeceğim. Daha yeni sendika genel kurulu yapıldı. Başbakanlıkla HSYK çift yumurta ikizi gibi hareket ediyor. Yargı bu çağda bunlara layık değil. Uluslararası yargı dahil her türlü itiraz yolunu deneyeceğim. Atamalar, artık HSYK’nın operasyonel boyut niteliğine büründüğünü gösteriyor. Ne için yapılandırıldığını, ne için anayasanın değiştiğini umarım herkes görüyordur.”
Başbakan’ı soruşturdu
“Acaba Başbakan’ın soruşturmalarını yapmış olmasam bunlara muhatap olur muydum?” diye sözlerine devam eden Eminağaoğlu, “Helalleşmeden söz eden bir başbakan neden bunlara göz yumuyor, neden bunları yapıyor? Hukuk içerisinde bunların mücadelesini vereceğiz ve atlatacağız. Bedel ödenecekse de ödeyeceğiz ama mücadelemizi vereceğiz ”diye konuştu.
Tarhan: Hukuk üzerinden dikta çabası
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun gece yarısı açıklanan yaz kararnamesine hukuk çevrelerinden de sert tepkiler geldi. YARSAV eski Başkanı ve CHP Milletvekili Emine Ülker Tarhan, örgütlü yargının hedef alındığının altını çizdi. Avukat Dursun Yerlikaya ise, hukuk üzerinde egemenlik kurmak isteyen güçlerin yavaş yavaş fiiliyata geçtiğini söyledi. Kararname ile YARSAV ve Yargı-Sen gibi örgütlü yargının hedef alındığını belirten Tarhan, örgütlü yargıya “Kesinlikle bir adım öteye gitmeyin. Eğer hareket ederseniz acısı çıkartılır” mesajının verildiğini kaydetti.
Faşizan tutum
YARSAV üyelerinin sürek avına tabi tutulduğunu ifade eden Tarhan, “YARSAV Kurucu başkanından tutun kurucu üyelerine kadar darmadağın edilmişler. Uluslararası kuruluşların temsilcisi olan MEDER temsilcisi, YAŞ temsilcisi, geçmiş yönetim kurulu üyelerinin tamamı hiç talepleri olmamasına rağmen mevcut bir yönetim kurulu üyesi de dâhil darmadağın edilmişlerdir. Ne eş durumları, ne kıdemi, ne liyakatleri gözetilmiştir” dedi. Tarhan şöyle konuştu: “Adalet Bakanlığı’nın HSYK’da aday olarak gösterdiği ama kazanamayan kişilerin, İlhan Cihaner olayında Adalet Bakanlığı’nın güdümünde hareket eden kişilerin taltif edildiğini görüyoruz. Burada çok faşizan bir tutum var.”  Tarhan, bu atamalarla Yargıtay Başsavcısının büyük bir çoğunlukla seçilmesindeki gizeminin de çözüldüğünü söyledi.
Güçlünün hukuku
Avukat Dursun Yassıkaya ise, demokratik anayasal düzenin terk edildiğini vurgulayarak, “7 yılı aşkın bir süredir yargı üzerinde bir gücün egemenliğini kurma arzusunun artık düşünceden fiiliyata geçtiğini gösteriyor” dedi. Yassıkaya şöyle konuştu: “Yargıtay ve Danıştay seçimleri ile birlikte değerlendirildiğinde Türkiye tamamen siyasetin hukuka egemen olduğu anlayışa teslim olmuş demektir.”
Sürgün edildiler
YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal Tarhan da yaptığı basın toplantısında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında görevli 40’a yakın YARSAV üyesinin kararname ile başka illere atandığını söyledi. Tarhan, “Siyasal iktidarın taraf olduğu davalarda görev yapan yargıç ve savcılar terfi ettirilmiş, siyasal iktidara aykırı kararlara imza atan yargıç ve savcılar sürgüne tabi tutulmuşlardır” dedi.
Yargı siyasallaştı
CHP Ankara Milletvekili Av. Levent Gök, iktidar partisinin yargıda kadrolaştığını söyledi. Gök, “HSYK’nın atamalarında ciddi bir kadrolaşma söz konusu. Yargı artık tamamen siyasallaşmıştır. AKP’nin anayasa değişikliği ile neyi amaçladığı bugün çok açık bir şekilde göz önüne serilmiştir. Artık bağımsız yargıdan söz etme olanağı kalmamıştır” dedi.  
Toplumsal Düşünce Derneği Genel Başkanı 
Avukat Fethi Bolayır da, “Bağımsız yargıç makamı hepimize lazımdır” diye konuştu.
Türk Hukuk Kurumu Başkanı Tuncay Alemdaroğlu ise, “Eminağaoğlu’nun atanması etkisiz hale getirilmek istenmesinden. Ankara’dan uzaklaştırarak aktif şekilde sendikacılık yapması engelleniyor” dedi.
tdd,  20/06/2011 - 23:02:36

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder