25 Haziran 2011 Cumartesi

sözde sivil toplum ve sivil anayasa

Başkan Fethi Bolayır, ayakta
Sözde sivil toplum sivil anayasaya karşı
BİHDK üyesi 4 sivil toplum kuruluşu sivil anayasaya karşı olduklarını açıkladılar. Yargıtay’ın ‘Azınlık raporu’nu hazırlayan Kaboğlu ve Oran’ın cezalandırılmalarına yönelik kararına da destek verdiler.
AZINLIK ve Kültürel Haklar’ raporunu hazırlayan Prof. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Baskın Oran’ın cezalandırılmasına ilişkin Yargıtay kararı, raporun açıklanmasını engelleyerek yırtmaya çalışanları sevindirdi. Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nda (BİHDK) görev yapan dört sivil toplum kuruluşunun yöneticileri yaptıkları ortak basın açıklamasında, ‘Türk vatandaşlığı ve Türkçe dışında uydurma mefhumlar ve yapay azınlıklar üretenlere gerekli cevap verilmiştir’ dedi.
ZAMANLAMA YANLIŞ YARGITAY 8. Dairesi önceki gün verdiği kararda raporu hazırlayan İbrahim Kaboğlu ve Baskın Oran hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozarak yeniden yargılanmalarının yolunu açmıştı.
Sivil anayasa çalışmalarını da eleştiren temsilciler, taslağı hazırlayanların azınlık raporunda yer alan ifadelere benzer söylemleri bulunduğunu öne sürdüler. Zamanlamanın yanlış olduğunu ve yeni anayasa tartışmaları için erken olduğunu iddia ettiler.
YAPAY AZINLIK İDDİASI
ANKARA’DA
düzenlenen basın toplantısına BİHDK üyeleri olan Hukukun Egemenliği Derneği, Toplumsal Düşünce Derneği, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği’nin temsilcileri katıldı. Grup adına konuşan Toplumsal Düşünce Derneği Genel Başkanı Fethi Bolayır, söz konusu rapora karşı çıkış gerekçelerinde haklılıklarının Yargıtay kararı ile sabitlendiğini savunarak, ‘Lozan Antlaşmasına göre de, Türkiye’de Müslüman olmayan vatandaşlar dışında azınlık yoktur. Raporu hazırlayanların halkı din ve düşmanlığa tahrik suçundan yargılanmaları gerekir’ kararını verdiğini hatırlattı.
Raporla ilgili suç duyurusunda bulunan Toplumsal Düşünce Derneği Genel Başkanı Av. Fethi Bolayır, ‘Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Raporu, hazırlayan birkaç kişinin kişisel görüşünü yansıtmasından öte bir değeri ve anlamı yoktur’ dedi.
ANAYASA TEPKİSİ
TDD GENEL BAŞKANI AV. FETHİ BOLAYIR
, sivil anayasa taslağını da sert bir dille eleştirdi. Anayasa taslığını hazırlayan özel komisyon ve resmi üyelerin azınlık raporuna benzer söylemleri olduğunu savunan Bolayır, şöyle konuştu: ‘Bütün siyasi partilerde ve sivil Anayasayı hazırlayacak ve kabul edecek olan iktidar partisinde, Genel Başkan ve Başbakan’a karşı çıkabilecek kaç kişi var? Adeta bir kumandan gibi her sözü kayıtsız şartsız kabul edilen ve kendisine biat edilen bir lider iktidarının hazırlandığı anayasa, hiçbir zaman sivil bir anayasa olamaz.’
BAĞIMSIZLIK ŞARTI
TDD GENEL BAŞKANI AV. FETHİ BOLAYIR
, anayasada yer alan düşünce ve ifade özgürlüğünü koruyan maddelerin korunmasından, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde buna ilişkin düzenlemelerin korunmasından yana olduklarını bildirdi. Bolayır, şöyle devam etti: ‘Ancak korunması gereken ilk ilke Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlığı ve korunması gereken ilk inkılabın Atatürk ilke ve İnkılaplarıdır.’ ANKARA star
Rapor yırtılmıştı
AZINLIK raporu tartışması Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu (BİHDK) üyelerini birbirine düşürmüştü. 2004 yılında basın toplantısı düzenleyen Kurul Başkanı Prof. İbrahim Kaboğlu, raporun son halini okurken fiziki müdahale ile engellenmişti. Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, ‘Eşit değil, hukuki değil, kimi kandırıyorsunuz?’ diyerek Kaboğlu’nun elindeki raporu alıp yırtmıştı. Divan Kurulu üyeleri arasındaki tartışmalar büyüyünce toplantı yarım kalmıştı. Fethi Bolayır ise Baskın Oran ve İbrahim Kaboğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
tdd.arşivi: 16 Eylül 2007 Pazar, 00:00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder